Het kopen van een elektrische fiets is een hele investering, belangrijk dus om er een te kopen die echt bij je past. Met deze tips helpen we je alvast op weg. En wil je na het lezen van de blog nog meer informatie over de meest geschikte elektrische fiets voor jou?
Tip 1: Kies de juiste actieradius
De accu is meestal het duurste onderdeel van een e-bike. Het is dus raadzaam om hier goed over na te denken. Waar gebruik je de fiets vooral voor? Is het om korte afstanden mee af te leggen, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, of om naar je familie te fietsen even verderop? Dan heb je genoeg aan een accu met een kleine actieradius. Maar, leg je grote afstanden af en tour je regelmatig met je fiets de wijde wereld door? Dan past een accu met een grote actieradius beter bij je.
Tip 2: Welke trapondersteuning past bij je?
De trapondersteuning helpt je bij het fietsen. Er zijn 2 soorten trapondersteuning:
- Trapkrachtsensor
Deze ondersteuning is een ondersteuning op maat; hoe meer kracht je zet, hoe meer ondersteuning je krijgt. Moet je bijvoorbeeld een heuvel op, dan krijg je automatisch extra ondersteuning. Een sensor meet de kracht die je zet, de fietscomputer zorgt er vervolgens voor dat je precies de juiste ondersteuning krijgt. - Rotatiesensor
Met een rotatiesensor doet de fiets voornamelijk het werk. Deze sensor meet je trapfrequentie in plaats van je trapkracht. Bij deze vorm van trapondersteuning bepaal je zelf hoeveel ondersteuning je wilt en de fiets geeft je de benodigde ondersteuning om de ideale trapsnelheid te behalen.. Zolang je blijft trappen, blijft de ondersteuning gelijk.
Tip 3: Motorvermogen
Het vermogen van de motor bepaalt hoeveel ondersteuning de elektrische fiets je kan bieden. Tour je veel of fiets je veel door heuvelachtige gebieden? Dan past een groot motorvermogen beter bij je. Maak je korte ritjes dan heb je genoeg aan een motor met relatief weinig vermogen. Het vermogen wordt aangeduid in Newtonmeters, oftewel Nm. Hoe hoger het aantal Nm, hoe krachtiger de motor is. Let op: hoe krachtiger de motor, hoe meer energie hij vraagt van de accu!
Tip 4: Het gewicht
De accu en de motor van een elektrische fiets zorgen ervoor dat deze een stuk zwaarder is dan een reguliere fiets. Houd hier rekening mee. Moet je je fiets bijvoorbeeld vaak door een smalle galerij manoeuvreren, of in een krappe schuur parkeren, dan is een zware fiets niet handig.
En, belangrijk als je je fiets mee wilt nemen met de auto: niet elke trekhaak kan evenveel gewicht aan. Pas je keuze hierop aan, of je auto 🙂
Tip 5: Welk frame is handig?
Natuurlijk weet je dat je fiets de juiste framehoogte moet hebben. Maar voor de mannen onder ons: waarschijnlijk heb je er nog nooit aan gedacht om voor een damesframe te kiezen. Dit wordt steeds vaker gedaan! Damesframes hebben een lage(re) instap waardoor op- en afstappen veel makkelijker gaat. Dat is an sich al handig, maar al helemaal wanneer de leeftijd mee gaat spelen.
Tip 6: Versnellingen
Ook hier geldt: jouw fietsgebruik bepaalt wat je nodig hebt. Maak je vooral recreatieve tochtjes in een stedelijke omgeving dan heb je genoeg aan zo’n 7-8 versnellingen. Deze versnellingen zitten verwerkt in de naaf van de fiets. Dit is een afgesloten systeem waardoor minder onderhoud nodig hebt. Fiets je vooral door heuvelachtige gebieden dan is het handig om meer versnellingen te hebben. Elektrische fietsen met meer dan 9 versnellingen hebben een derailleurversnelling. Het nadeel is dat dit een open versnellingssysteem is waar regen, zand, stof en ander vuil makkelijk bij kan. Je moet er dus rekening mee houden dat dit meer onderhoud vergt.
Tip 7: Maak een proefrit
Je fiets kan nog zo duur zijn, en tot de nok gevuld met de meest innovatieve technieken; als jij hem niet lekker vindt rijden dan heb je er niks aan. Daarom is onze belangrijkste tip: maak een proefrit! Neem echt de tijd om de fiets te testen en laat je goed informeren.