Bij het kiezen van een nieuwe elektrische fiets sta je voor de keuze: ga je voor een traditionele fietsketting of ga je voor een riemaandrijving? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.
Wat is een riemaandrijving?
Een riemaandrijving is een getande riem van carbon die je steeds vaker op fietsen terugziet ter vervanging van de traditionele fietsketting. Een Belt Drive is alleen mogelijk bij een fiets met een naafversnelling en komt dus niet voor op fietsen met een derailleurversnelling.
De voordelen van een Belt Drive
Een groot voordeel van de Belt Drive is dat deze onderhoudsvrij is. Een riem hoef je nooit te smeren en als de riem vies geworden is, hoef je er alleen maar even met een doekje overheen te gaan om deze weer schoon te krijgen. Een riemaandrijving gaat ongeveer vier keer zo lang mee als een traditionele fietsketting en is dus heel erg duurzaam.
Vind je dat een fietsketting teveel geluid maakt? Met de riemaandrijving is dat verleden tijd, fietsen met een Belt Drive is namelijk altijd superstil. Doordat de versnellingen bij een riemaandrijving verwerkt zitten in de naaf of in de trapas, is er minder weerstand tijdens het schakelen en minder wrijving bij het fietsen. Hierdoor fiets je lichter en soepeler. Daarnaast heeft een belt drive een lager gewicht dan een fietsketting en is een kettingkast ook niet meer nodig.
De nadelen van een riemaandrijving
Een elektrische fiets met een riemaandrijving is prijziger dan een e-bike met een traditionele fietsketting. Zoals al eerder gezegd gaat een riem langer mee dan een fietsketting. De riem bestaat uit één geheel, daarom kun je deze niet repareren mocht deze kapot gaan. Je zult dus een nieuwe riem aan moeten schaffen. Een fiets met een Gates Belt Drive heeft een apart frame dat ontwikkeld is voor het monteren en demonteren van de Gates Belt Drive. Je kunt dus niet op een fiets met fietsketting een riemaandrijving monteren.
De eindstand: wat kies jij?
+ Riemaandrijving gaat langer mee dan een ketting
+ Gates Belt is onderhoudsvriendelijk
+ Lichter en stiller fietsen met een riemaandrijving
+ Geen kettingkast nodig bij een Belt
– Riemaandrijving is duurder dan een ketting
– Belt Drive is niet op elke fiets te monteren
– Gaat de riem kapot, dan moet deze in zijn geheel vervangen worden
Zelf ervaren wat het beste bij jou past?
Met een proefrit op een e-bike met riemaandrijving én op een e-bike met een traditionele ketting ontdek je pas echt wat de verschillen zijn met fietsen.