Een leven lang plezier van je fiets: 6 tips voor onderhoud van je fiets

    Net zoals bij een auto, is goed onderhoud ook bij een fiets erg belangrijk. Je fiets blijft niet alleen langer mooi, hij gaat ook langer mee en je voorkomt pech! We helpen je graag nog langer en meer van je fiets genieten, daarom geven we je tips om je fiets zo goed mogelijk te onderhouden.

    1. Keep it clean

    Een schone fiets ziet er natuurlijk fraaier uit dan een stoffig of modderig exemplaar. Maar vooral belangrijk: regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je fiets. Daarnaast is een schone fiets ook een veiligere fiets: je bent beter zichtbaar met gepoetste reflectoren en je hebt beter zicht als je verlichting niet wordt belemmerd door een stoflaag. Maak je fiets daarom regelmatig schoon! Dit kan eenvoudig met een zachte borstel en een warm sopje, de ketting en de remblokjes maak je schoon met een oude tandenborstel of een kleine borstel. Extra bonus: tijdens het poetsen zie je alle onderdelen van de fiets, mocht er iets verroest of verbogen zijn, dan zie je dat meteen!

    2. De ketting

    De ketting drijft het achterwiel aan. Belangrijk dus dat deze goed onderhouden wordt zodat alles gesmeerd verloopt. Verleng de levensduur van je ketting door je ketting geregeld schoon te maken en te smeren. Dit doe je door de ketting eerst te reinigen met een ontvetter om hem vervolgens te smeren met kettingolie, teflonspray of siliconenspray. Draai de ketting een paar keer rond om de olie goed te verspreiden. Verwijder de overtollige olie met een doek om oliespatten op je kleding te voorkomen. Extra tip: maak meteen de derailleur schoon.

    3. De kabels

    Leg de olie nog niet weg! Ook de kabels van de remmen en versnellingen moeten gesmeerd worden. Bij de meeste fietsen met een derailleur klik je de kabels eenvoudig los. Verwijder de binnenkabel, maak deze goed schoon en smeer hem in met wat kettingolie. Nu je toch met de kabels bezig bent, controleer direct even de remmen!

    4. Remmen controleren

    Eén van de belangrijkste onderdelen zijn de remmen. Deze moeten perfect werken en zijn daarom wel wat extra aandacht waard. Moet je de remgreep bijvoorbeeld te ver indrukken? Span dan de kabel wat aan. Een kabel kan uitrekken tijdens gebruik waardoor er speling ontstaan. Door de kabel aan te spannen los je dit op en kun je beter remmen. Werkt dit niet (voldoende)? Dan kan het goed zijn dat je remblokken versleten zijn. Ga hiermee naar een fietsenmaker, hij kan deze eenvoudig vervangen.

    5. De betere banden

    De grootste bron van ergernis, en de meest voorkomende vorm van fietspech is de lekke band. Ben je net lekker op weg en ineens is je band lek. Daar gaan je plannen! Een lekke band kan je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar door goed onderhoud verklein je de kans op een lekke band wel! Een band met voldoende profiel, zonder beschadigingen en die niet uitgedroogd is, zal minder snel lek gaan. Zorg er daarnaast voor dat de bandenspanning op orde is. Dit rijdt niet alleen fijner maar verkleint ook het risico op een lekke band. De optimale bandenspanning staat aangegeven op de zijkant van je fietsband. Met een fietspomp met drukmeter pomp je je band eenvoudig tot de juiste spanning op.

    6. Aandacht voor de accu

    Verzorg je accu goed zodat je het maximale uit je accu haalt. Hoe je dat doet vertellen we je in de blog: haal het beste uit je e-bike accu!

    Onderhoud in herfst/winter

    In de hersft en winter wordt er vaak minder gefietst door het wisselende weer en de kortere dagen. Ga je toch op pad? Houd er dan rekening mee dat de actieradius in de winter korter kan zijn door de kou. Het is verstandig om je accu in de koudere maanden in huis te leggen, zodat hij goed op kamertemperatuur blijft. Fiets je veel door de regen of modder? Maak dan regelmatig je remmen, ketting en frame schoon.

    © Tinus van Overveld - Gemaakt door Cees & Co

    Kerstsluiting Dinsdag 24th dec tot en met woensdag 1 jan Gesloten

    X